Mesaj Sue Gilles, Președinte ASSITEJ
„Pe 20 martie 2023, recunoaștem artiștii în teatrul și în spectacolul pentru publicul tânăr ca fiind cei care își aduc o contribuție esențială, făcând o diferență în viața copiilor, oriunde s-ar afla aceștia, cu o profundă și specializată cunoaștere a publicului lor. Teatrul și spectacolul pentru publicul tânăr sunt distincte ca abordare; aprecierea copiilor și tinerilor ca publicuri cu discernământ, participanți și contribuitori la cultură, cu dreptul de a experimenta artele și de a avea libertate de exprimare. Oferind spațiu, loc și respect imaginației și creativității tinerilor se creează fundația pe care ei să se ridice cu încredere.
Unul dintre principalele obiective ale ASSITEJ International este acela de a uni profesioniștii din întreaga lume și de a consolida oportunitățile pentru publicul tânăr de pretutindeni de a experimenta ceea ce oferă teatrul și spectacolul - expresia emoției, ilustrarea intangibilului, interpretarea unei lumi complexe. Pentru a face acest lucru, trebuie să fim deschiși către tot ce înseamnă diversitate în creația artistică pe care o oferă rețeaua noastră globală și să sărbătorim inovația care vine din limitări, provocări și contexte specifice.
Uneori nu putem duce copiii la teatru. Uneori nu există un astfel de loc. Uneori, barierele fizice, economice, geografice sau sociale fac acest lucru imposibil. Cu toate acestea, de fiecare dată când comunitatea noastră globală se adună pentru a discuta sau a împărtăși, fie online, fie în persoană, devenim mai conștienți de varietatea de feluri în care artiștii și creatorii fac posibile teatrul și spectacolul pentru publicul tânăr în contextele lor.
Cât de minunat este să auzi și să vezi atât de multe exemple în lumea teatrului și a spectacolului, mergând acolo unde sunt copiii și tinerii: la școlile lor, la centrele de îngrijire și la grădinițe, pe străzi, în spații comunitare, în spitale, pe terenurile de sport, în penitenciare, în casele lor, în locuri publice, în computerele sau telefoanele sau radiourile lor.
Datorită conexiunii noastre globale online și întâlnirilor noastre, am văzut și auzit povești extraordinare de luptă, curaj și determinare și recunoaștem toate formele diferite pe care comunitatea noastră creativă le folosește pentru a merge mai departe, pentru a identifica nevoile și a genera acces. Teatrul și spectacolul fac diferența; de la om la om, răspândirea ideilor, împărtășirea speranței, explozia de bucurie.
Fie că vorbim de o clădire a teatrului sau o alee din spatele acestuia, crearea minunii sau a unui moment comun, a unui ritual uluitor este ceva care poate transforma o zi sau o viață, chiar și pentru moment.
Prin teatru și artele spectacolului recunoaștem punctul comun dintre noi, iar orizontul devine tot mai larg.
În această Zi Mondială a Teatrului și Spectacolului pentru Copii și Tineri, îi îndemn pe toți cei care lucrăm în acest sector să căutăm publicul tânăr pe care nu îl cunoaștem și nu l-am întâlnit încă. Accesul la teatru și la spectacol nu este întotdeauna posibil și, depinde de noi, cei din domeniu, să-l facem posibil, oricând și oriunde putem. Este esențial, în toate contextele noastre, în toate practicile noastre diverse, să reducem decalajul dintre realitate și imaginație și să permitem posibilității să înflorească pentru toți copiii și tinerii, de pretutindeni.“